Измамата, която твърди, че Томас Едисън може да превърне отпадъците в храна

06.10.2018, 16:00

Вестници от цял свят пишат, че е изобретил чудотворна машина

   
 
Измамата, която твърди, че Томас Едисън може да превърне отпадъците в храна

Дори през 1878г. читателите на Тhe New York Graphic трябвало да подходят по-критично, вместо да вярват на една фантастично звучаваща статия, публикувана на Деня на шегата. Стаията твърдеше : Изобретателят Томас Едисон изпълни фантастична задча. Той измисли машина, която да превърне мръсотията от мазето в месо, плодове и дори вино.

Устройството "ще захрани човешката раса" - обясни абсурдната статия. Суровините бяха просто въздух, вода и мръсотия. Репортерът Уилям Крофт описва обяд в централата на "Ендисън" в Менло парк. Това, което се случва там, може да бъде сцена от романа на Жул Верн. Крофт никога не бил вкусвал нещо като загадъчните ястия: headcheese (вид студено рязане), както и woodcock (вид птичи дивеч) , кафе-напитка "различна от всичко, което някога съм виждал" и сладък желатин, покрит сметана и желе.

Когато Едисън дошъл на масата, той разкрил, че Graphic е любимият му вестник и че той е измислил машина, която може да изхрани света, да освободи животните от клане и фермерите от робския труд. Когато заслепеният репортер попитал защо такова устройство не е било открито преди, Едисън отговори с думи, птипични за 19-ти век. Храната на бъдещето, казва Едисън, ще бъде "портокали и зеле, които никога не са докосвани от вятър и дъжд, както и свинско месо и яребици, които никога не са били живи".

2044630Лабораторията на Едисън, сега в музея "Хенри Форд

Проблемът бил, че няма такова устройство. В последното изречение на статията журналисът се събудил от дрямката, кто разкрива, че цялата история е плод на фантазии. Но много хора не схванали шегата, включително вестниците по света, които го препечатали като новина. В Graphic по-късно се публикували опровергаващо допълнение. С осъдителна тържественост редакторите отбелязали "небрежния американски навик на прибързаното четене", което очевидно карало читателите да стигнат до края на статията. (Въпреки че заглавието с две думи, "They Bite", подсказва, че редакторите се шегуват.)

Но грешката била може би разбираема. Едисън скоро след това показал ново изобретение, фонографът, за голямоучудване, а способността му да записва звук била безпрецедентна. В последвалата медийна буря Едисън бил обрисуван като гений, герой и нещо като магьосник. Самият Едисън насърчи това изграждане на мита. Дори неговият навик често да подремва бил възхваляван като знак за продуктивна добродетел. Американската общественост била принудена да повярва в изобретението машина за храна от чудотворец като Едисън.

Скоро след това Едисън усетил последиците от малката шега на Graphic , като получил писма със запитване за цената на новата му машина. Въпреки това, той продължил да се шегува. Влязъл в духа на измамата като лъгал, че може да "смени глината с оризово пудинг и царевичното брашно със златен прах". Той помогнал за това да се възприеме шегата на Крофт и бил приятелси настроен към него. По-късно през същия месец Крофт измися най-известния прякор на Едисън: "Магьосникът на Менло Парк".

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ