Изчадия от дълбините на океаните

17.05.2018, 09:00

Гмурнете се с нас, за да видите кои са едни от най-грозноватите риби, обитаващи морското дъно

   
 
Изчадия от дълбините на океаните

Наясно ли сте, че 71% от планетата Земя е покрита с вода? Наясно ли сте също така какви същества могат да се крият под повърхността й? Тук ви представяме пет от най-грозноватите риби, които сме виждали някога. Е, не на живо. Ако бяхме, най-вероятно нямаше да пишем това, защото щяхме да сме се удавили от шубе. 

- ПИРАНЯ

Преди да се удавиш от шубе при вида на тази машина за убиване, най-вероятно ще си изглозган до кости. Тези рибки населяват реките на Южна Америка от поне 1.8 милиона години. За щастие не обичат солените води. Типичната диета за пиранята се състои от насекоми, риби, ракообразни, червеи, семена и друг вид растителен материал (някои дори го раздават само вегетарианци!). От време на време надпреварата за храна може да е толкова голяма, че пираните да се превърнат в канибали.

2059509

- АТЛАНТИЧЕСКА ЗЪБАТКА

Тази грозотия живее по дъното на студените океани в Северното полукълбо и може да израстне до цели 2м на дължина. Зъбатката не случайно се нарича така. Нейните характерни масивни челюсти обаче не са принципно насочени срещу живота на други риби. Вместо това те са пригодени за твърдите черупки на ракообразните. Ако си мислите, че това животно е прекалено грозно, за да бъде изчезващ вид, помислете отново. Зъбатката е деликатес и често може да се открие сготвена в някоя скандинавска кухня.

2059512

- АКУЛА ГОБЛИН

Акулите принципно са едни от най-бруталните и примитивни същества, но рядко бихме казали, че са грозни. За разлика от своите братовчеди, акулата гоблин най-вероятно не би ви закачала. Обитавайки подводни каньони и подводни планини, тя сякаш крие лицето си от външния свят. А и, както виждате, има защо. 

2059511

- РИБА-КАПКА

Това нещо те гледа по такъв начин, чак да ти дожалее. И все пак не бихме искали да ни стрескя с уродливия си външен вид, докато се гмуркаме лежерно. Но не се притеснявайте, няма такава опасност, защото този хубавец се подвизава на дълбочина от 600 до 1200 метра около Австралия, Тасмания и Нова Зеландия. На такива дълбочини налягането е прекалено голямо, поради което, за да се справи с него, тялото на рибата-капка е еволюирало да изглежда желееобразно, а масата му да е по-малка от тази на водата. Горката риба, защото днес уродливият й вид (животински, не външен) се води за застрашен.

2059513

МОРСКИ ДЯВОЛ

Това семейство риби се характеризира с израстък между очите, който функционира като примамка за останалите риби. Няма друг начин друго живо същество да доближи примитивната грозота на морския дявол, освен да бъде подлъган от луминисцентния орган на главата му. Само погледнете колко ядосано изглежда това нещо! Е, като се замислим, има право да се сърди. Като нищо го нарочват за най-грозното животно на планетата земя. Сякаш е излязло от филм на ужасите, а не от дълбините на океана.

2059510

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ