За тази огромна костенурка е нужен камион!

11.10.2017, 18:00

Огромен рептил се появи на плаж в Каталония

   
 
За тази огромна костенурка е нужен камион!

Недалеч от испанския град (за сега, хе-хе) Калела, което е в Каталония, на плажа се появи огромна мъртва костенурка. И защо това е интересно? Защото рептилът е двуметров и тежи над половин тон!

Кожестата костенурка е единственият оцелял до наши дни представител на семейството на кожестите костенурки, като същевременно е и най-голямата от всички други съвременни костенурки. При този вид костенурка няма рогови щипчета, а черупката е изцяло покрита с набръздена, твърда кожа. Самият карапакс се съединява с пластрона плавно, а не както при останалите костенурки – под остър ъгъл.

Кожестите костенурки са измиращ вид, поради ред причини. На прега те се срещат изключително рядко и още по-малко във вътрешни морета като Средиземноморско.Теглото най-често е между 295 и 544 kg. Рекордната документирана стойност за дължината е 274 cm, а за теглото – 914 kg. Предните плавници в сравнение с другите морски костенурки са най-големите, както отчетено пропорционално на тялото, така и по абсолютен размер. Размахът им при възрастните екземпляри достига до 270 cm. Живеят на голяма дълбочина.

Възрастните костенурки  не са обект на атака от страна на хищници. Яйцата и новоизлюпените, обаче са храна за множество хищници, като например птици и кучета. Това е причината за относително малкия брой на оцелели.

Човешката дейност е друг фактор застрашаващ оцеляването на вида. Така например, въпреки, че е забранено в редица страни събирането на яйца е широко разпространено. Развитието на плажните ивици в курортни комплекси нарушава процеса на яйцеполагане също е основен проблем.

 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ