Тайните подводни ливади на костенурките

12.04.2018, 14:00

Добри новини за подводните обитатели

   
 
Тайните подводни ливади на костенурките

Далече от брега, в океана, изпълнен с непроницаем пясък и кал,който може да бъде покрит с буйни, зелени килими от морска трева. Тези вълнообразни пространства са горещи точки за биоразнообразието и имат значителни екологични ползи, но тъй като толкова малко от океана е проучен и картографиран, учените не знаят точно къде са всички тези зелени площи. "Ние знаем повече за повърхността на Марс, отколкото океанското дъно", заяви американският мухиолог Йозеф Спаркс при неотдавнашното събитие в музея.

2048886

Съществува общ консенсус, че тези подводни ливади са многобройни и широко разпръснати в плитки и по-дълбоки води, тъй като северните видове могат да оцелеят при по-малко хранителни вещества, отколкото някои други растения могат. Но тревите, които се развиват далеч под вълните, често остават непроучени в сравнение с тези, които са по-близо до брега. Тъй като е известно, че зелените костенурки ( Chelonia mydas ) обитават северните блата, изследователи от университета в Суонзи са опитват да осъществят идеята, че те биха могли да проправят пътя към потъналите пасища.

Учените маркираха костенурки с GPS устройства, когато влечугите се канеха да гнездят на брега, те успяха да маркират общо 18. Сателитно проследяване след това помогна на изследователите да ги проследят - в крайна сметка до големия бряг Chagos, огромен атол в Западно- Индийския океан. С информация за местонахождението и дълбочината, гмуркачите отидоха да проверят накъде се насочват костенурките.

В тази отдалечена част на океана учени открили преди това неизвестни ливади от морска трева, известна като Thalassodendron ciliatum. Писайки в Бюлетина за замърсяване на морската среда , изследователите описват изобилието от морски живот, който срещат там - почти дузина видове риби, включително голяма акула.

Тези ливади имат жиснено важно значение за екосистемата и съдържанието на кислород в атомсферата, също както зелените площи на бреговете.

Проблемът е, че някои от тези потънали ливади са в лоша форма - кораби, замърсяване и горещи вълни могат да ги развалят, а след това и въглеродът. Морскара гореща вълна в близост до Западна Австралия, например, причинила сериозно увреждане на един от най-големите видове треви в ливадите. Австралия не е преброила тези емисии в официалните резултати от емисиите на парникови газове, но ако беше, те биха увеличили въглеродния си бюджет с около 20%, съобщи The Guardian . "Като се има предвид как тези местообитания са застрашени по целия свят, ще е страхотно да попаднете на чист пример за това, Seagrass ливади трябва да бъдат опазвани", заяви съавторът Ричард Ънсуорт, от отдела в сферата на биотехнологиите Суонзи университет, в съобщение .

2048888

Хубавото е, че има много други ливади в северните езера там, и зтаова авторите гледат от светлата страна на нещата. "В ерата на глобалното изменение на климата и съобщенията за влошаване състоянието на морското дъно, откриването на огромни дълбоководни ливади на T. ciliatum на Голямия бряг Chagos дава пример за оптимизъм, че огромните площи на ливадите от северна трева остават неизвестни и ще подпомогнат осигурявайки устойчивост на бъдещите промени в климата и увеличаване на морското равнище ", пишат те. За да открият и защитят тези места, изследователите проследяват океанските костенърки, които се оказват добри водачи.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ