Стъпка в градината със скулптурите, направени изцяло от боклук

12.04.2018, 10:00

Кутии за котешка храна, контейнери, найлонови торбички и хиляди пластмасови бутилки

   
 
Стъпка в градината със скулптурите, направени изцяло от боклук

В Холадния в пролетен следобед шепа художници, които харесват боклука, седяха в задния двор на странния музей на градските реликви в Бруклин, преглеждайки работата си и говорейки за личните си запаси от боклук.

"Аз не успях да спася всичко", каза Тирой Триполи, който прави големи стени инсталации от деконструирани триколки и други непотребни материали. - Повечето от тях идват от торбичките за рециклиране. Той посочи на едно дърво, където имаше венец от ярко оцветена пластмаса. - ''Бутилки за миещи препарати?''

2048670

"Запазвам шапките", казва Деби Улман, която превръща старите вендинг автомати в артистични кошове за компост . Барбара Люблиер, художник, който произвежда растения и балони от бутилки за вода и опаковки за подправки, има повече шапки, отколкото можеше някога да се нуждае.

2048669

Всички те са част от дълга традиция. Модерни и съвременни художници са използвали кастоф материал, от един или друг вид, в продължение на повече от век. Марсел Дюшан и Джеф Коунс донесоха обикновени писоари и тоалтени чинии в художествени галерии . Трейси Емин показа цялото съдържание на спалнята си. Робърт Раушенберг и Кърт Швитърс колажиха парченца боклук върху техните платна и инсталации. Тези художници радикално оспорват идеята за това как може да изглежда изкуството и какви инструменти и материали може да използва един художник, за да го направи. "Считам текста на вестника, детайлите на една снимка, шевът в бейзбола и нажежаемата жичка в електрическата крушка, която е от фундаментално значение за картината като удар от четка или емайл капка боя", пише Раушенберг през 1956 г. Артистите също се опираха на ежедневните отпадъци, като начин да накрат обществото да се вгледа в себе си.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ