Първите по рода си тревопасни акули!

11.01.2018, 09:00

И веганите си имат акули

   
 
Първите по рода си тревопасни акули!

Акулите са известни като един от най-опасните морски хищници, които не биха се замислили и да си хапнат и човешко. Въпреки това, учените са открили, че не всички акули са радикални месоядни – някои от тях предпочитат салата.

Например за акулата Sphyrna tiburo (известна също като малка риба-чук) се смята, че лови скариди, раци и малки риби, който се намират в морските гъсталаци. През 2007 година обаче в стомаха на такава акула намират само водорасли и никакъв помен от морски обитатели.

За да изясни за какво става въпрос, студент затваря няколко такива акули в резервоар със солена вода и ги държи на диета от 90% водорасли и 10% калмари.

След няколко седмици се оказва, че акулите наддават значително килограми от подобно хранене – това става ясно от научна статия, публикувана в  Society of Integrative and Comparative Biology annual meeting.

Изяснява се и друго: повече от 50% от водораслите са в крайна сметка усвоени. Това е ново, защото преди това учените смятат, че акулообразните просто не могат да смилат растителна храна.

Та, в крайна сметка и акулите могат да станат вегетарианци, ама едва ли.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ