Големият оксфордски бъзик

28.03.2018, 12:00

1-ви април наближава

   
 
Големият оксфордски бъзик

Уилям Бъкланд харесвал изпражненията. Да, точно така. В хода на своя дълъг и съдържателен живот енциклопедистът от XIX в. открива, че така наречените "безоари", събирани от естествените историци заради красивите им форми, всъщност са вкаменени изпражнения . Веднъж посетил европейска катедрала, известна с локвата "кръвта на мъченицата", която непрекъснато се пълнела с вода на пода. Той коленичи, облизва течността и с увереност заявява, че това е екскрамент на прилеп. Плюс това, той бил достатъчно дръзък да си яде всякакви видове животни под слънцето , което вероятно е направило собствените му тоалетни изживявания доста вълнуващи.

Сега, когато знаете това, би трябвало да има смисъл това, че Бъкланд е бил раноприемник на гуаното като тор че той веднага го използва, за да сътвори дяволска шега.

Гуано, което всъщност е акото на морските птици, е пълен с азот, фосфат и калий, три химикала, които помагат на растенията да растат. Въпреки че южноамериканците вече използват гуано за подсилване на почвата си от векове, думата за този чудотворен материал достига Великобритания около 1804 г., когато пруският географ Александър фон Хумболт разпространява думата зслед пътуването си до Перу.

2043957

Макар че никой не знае точната година, трябва да е било около това време, когато Бъкланд, който след това бил студент в Оксфорд, успява да докосне гуано. Той става толкова любопитен относно негвите свойства, че решава да го изпробва на тревата на Том Куад - масивната тревна площ, която се простира пред главния вход на Христовата църква, един от колежите в Оксфорд.

Разбира се, той могъл да постави отделна купчина в един ъгъл на тревата, за да види какво се ще се случи, но така никой друг не би се разбрал за експеримента. Така че вместо това решава да използва гуано, за да изпрати съобщение. Премъкнал се в една тъмна нощ и внимателно изписва пет големи букви.

Това проработило. "В крайна сметка блестящата зелена трева на буквите свидетелства за ефикасността на [гуано] като добавка", съобщава биографът на Бъкланд . Възможно било градинарите бързо да изчистят надписа. Но никой не забелязал. Пролетта, когато ученици, преподаватели и духовници вървяли по пътеката през поляната към величественита сграда на Том Тоуър, те били посрещнати от голямо зелено послание: GUANO.

В продължение на няколко десетилетия гуано се разпространил скоростно из цяла Европа. Бъкланд се бе сдобил с няколко титли - от колежа на Кралското общество до декан на Уестминстърското абатство - по-късно по-равномерен килим от трева без съмнение се появява на Том Куад. Но можем да се обзаложи, че зеленият надпис ''ГУНО'' е бил гравиран завинаги в съзнанието на всички, които го видели.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ